top of page

WASDE - duben 2024



V polovině dubna byla vydána další analýza trhu obilovin a olejnin ze strany Ministerstva zemědělství USA. Níže se podíváme na vývoj u pšenice, kukuřice a sójového komplexu, tedy důležitých zástupců z analyzované skupiny komodit.


Pšenice s červencovým termínem dodání dnes, tedy 24. dubna 2024, atakuje hodnotu 600 USc za bušl. Na této ceně byl kontrakt naposledy před více než dvěma měsíci. Bezprostředně po vydání zprávy pšenice poklesla a během dalších 5 dnů se dostala na úroveň 550 USc za bušl, od které se odrazila k mohutnému růstu. Za zmíněným poklesem stál údaj o vyšších konečných zásobách a nižší domácí spotřebě. Očekávané konečně zásoby pšenice v USA by měly vzrůst o 25 milionů bušlů na 898 milionů, což je o 22 % výše než v loňském roce. Ve světě se naopak očekává zvýšení spotřeby a nižší konečné zásoby, rostou exporty z Ruska a Ukrajiny, kde jsou umožněny díky uvolněnému koridoru přes Černé moře. V Indii se vláda snaží držet kvůli volbám nízko ceny potravin, a tedy i pšenice.


U kukuřice je cenový vývoj podobný, přesto technicky se zdá být slabší a stále nepřekonala ani úrovně z konce března. V USA se zvyšuje výhled spotřeby kukuřice na výrobu ethanolu, také konečné zásoby odhalily pokles. Přesto kukuřice po vydání zprávy dále klesala a také odhadovaná průměrná cena byla mírně ponížena. Globálně se očekává nižší produkce v Jihoafrické republice, kde pokračující sucha snižují očekávaný výnos. Přesto globální zásoby poklesly pouze mírně.


Sója se stále drží poblíž nejnižších úrovní za posledních 3 a půl roku a zatím nic nenasvědčuje obratu. Nicméně 18. dubna vytvořila dvojité dno a během 3 obchodních seancí připsala téměř 40 bodů (2 000 USD na jeden kontrakt). Za USA byly vyhlášeny očekávané vyšší konečné zásoby, cena sójového oleje a sójového šrotu se naopak očekává stabilní v porovnání s minulým měsícem. Celosvětově jsou konečné zásoby v podstatě nezměněny, jelikož růst v USA je vyrovnán poklesem v Kanadě, Íránu a Rusku. Stejně jako u kukuřice došlo k poklesu produkce v Jihoafrické republice.


bottom of page