top of page

Týden tradera: Fed se snaží trhům dodat šťávu, akcie Starbucks zažily sešup

Na Blízkém východě se sice schyluje ke klidu, ale na finančních trzích nemůže být o nějakém výraznějším poklesu volatility řeč. Stále se totiž trh přizpůsobuje nové realitě vyšších amerických sazeb po celý rok 2024. Zasedání americké centrální banky v týdnu tyto teze pouze potvrdilo. Hlavní index S&P 500se nadále pohybuje v širokém rozpětí 5130 až 5000 bodů s prudkými pohyby spíše dolů.



Zasedání americké centrální banky přineslo avizovanou úpravu tempa kvantitativního utahovaní (QT), kdy dochází k snižování bilance o americké vládní dluhopisy a další cenné papíry (MBS – mortgage backed securities). Bilance se za dobu tohoto procesu snížila již o 1,5 bilionu dolarů. Nyní bude banka pokračovat prodejem instrumentů Treasuries pouze o 25 miliard dolarů měsíčně z dosavadních 60 miliard dolarů měsíčně.


To by se mělo pozitivně projevit na likviditě amerických vládních dluhopisů a dodat trhům „šťávu“. Může se také jednat o stabilizační prvek pro zlato a další drahé kovy. Pro technologické společnosti je to rovněž pozitivní. U úrokových sazeb prozatím zůstala stabilita. Fed rozhodnul o ponechání úrokových sazeb beze změny v pásmu 5,25 až 5,5 procenta. Bankéři vyjádřili nelibost s posunem v inflaci, to znamená, že dosavadní vysoké sazby tu s námi mohou být dost možná až do roku 2025.


Neuspokojivé výsledky předvedla společnost Starbucks. Oznámila nižší než očekávané čtvrtletní zisky a tržby, k čemuž přispěl překvapivý pokles tržeb plynoucí z teplejšího počasí. Kavárenský řetězec rovněž snížil svůj odhad zisku a tržeb pro fiskální rok 2024 a předpověděl, že jeho kavárny budou i nadále dosahovat horších výsledků po několik čtvrtletí. Akcie reagovaly propadem o více než 17 procent. Z mého pohledu má společnost velmi silnou značku, podnikatelský model, rozumné ocenění a firma vyplácí stabilně dividendu. Může se tak jednat o příležitost ke vstupu do pozice na tomto titulu.


V týdnu měla jednání ohledně výše sazeb také domácí ČNB. Bankovní rada rozhodla o poklesu úroků o 50 bazických bodů. Představena byla rovněž nová prognóza, která počítá s vyšší trajektorii sazeb než na začátku roku. Mezi důvody patří slabší „kačka“ nebo vyšší růst HDP. Českou inflaci pomáhá tlumit oslabená ekonomika, která letos vzroste jen o 0,6 procenta.

bottom of page